Slik klargjør du campingvognen for sesongen
Med caravansesongen like rundt hjørnet er det mange som i disse dager åpner døra til campingvogna for første gang på mange måneder. Hva bør du tenke på nå når sesongen starter? Vi har bedt eksperten gi de beste tipsene. Espen Eikum ved Perry & Williams Caravan i Råde i Østfold har snart 40 års erfaring med campingvogner. Han har klare råd til alle som nå skal gjøre vogna klar for en ny sesong.
Tips 1 — skikkelig vask utvending og innvending
Aller først ville jeg tatt en skikkelig vask av campingvogna – både innvendig og utvendig. Utvendig får du da bort alt smuss og eventuelt belegg som har festet seg i løpet høsten og vinteren. En grundig vask gir gode muligheter for å oppdage eventuelle skader og mangler. Foringer og tetninger kan krympes eller skades i løpet av vinteren. Det kan i verste fall førte til at campingvogna ikke lenger er tett. Se godt etter eventuelle sprekker når du tar den utvendige vasken – spesielt på taklukene.
Espen Eikum har gjennom snart 40 år i bransjen opplevd mange forskjellige tilfeller med campingvogner. Noe av det snodigste har nok vært de gangene fugler har ødelagt pakninger. — Det har skjedd flere ganger at kunder har kommet til oss med ødelagte pakninger rundt takluka, etter at skjæra har spist på disse. Fordelen med å vaske vogna skikkelig er at du oppdager slike tilfeller også oppe på taket hvor det er mest kritisk. En liten skade her kan gjøre stor skade innvendig dersom den ikke oppdages tidsnok.
Tips 2 — bruk riktig vaskemiddel
Belast taket minst mulig når du skal vaske vogna. Bruk gjerne en langkost for da slipper du å bevege deg oppå taket. Taket på ei campingvogn skal tåle å bli gått på, men vi anbefaler at du unngår det så langt det er mulig. I tillegg så anbefaler vi å bruke et vaskemiddel med voks. Voksen bidrar til å legge en tynn hinne på veggene utvendig som gjør det lettere å holde vogna ren gjennom hele sommeren.
Tips 3 – voks og poler
Om du ønsker å gjøre ting skikkelig, så polerer du hele campingvogna utvending med voks. Bruk gjerne caravanvoks som er flytende. Denne kalles av enkelte for «latmannsvoks», ettersom den er enklere å bruke enn tradisjonell fast voks. Den er lettere å jobbe med, mens vanlig «pasta» gjerne tar lengre tid og likevel ikke gir særlig bedre resultat. Voks gjerne vinduene, men husk å arbeide med sirkelbevegelser for å unngå riper i glassene.
Tips 4 – ta en skikkelig sjekk av gassanlegget
Det er som kjent ingen krav om obligatorisk kontroll av gassanlegget i ei campingvogn i Norge, men vi anbefaler på det sterkeste at anlegget kontrolleres hvert år for dere som har kjørevogner. Her er det en del mer bevegelse i vogna sammenliknet med en «plassvogn» som står på samme sted hele året. Sistnevnte kan ta sjekk annethvert år, men uansett hva du gjennomfører av kontroller, så prøv gjerne funksjonene på gass og strøm før den første turen, slik at du vet at alt fungerer. Ting har en tendens til å «sette seg» litt hvis de ikke brukes jevnlig.
Tips 5 – sjekk batteriet
Inne i selve vogna anbefaler eksperten flere tiltak før sesongen starter. Batteriet må alltid sjekkes. Er det for lite væske i disse, må de etterfylles. Batteriet kan faktisk eksplodere dersom det står lenge med for lavt væskeinnhold. Husk også å lade opp batteriet. Kjør en god ladning og følg laderens bruksanvisning. Noen batterier er imidlertid fylt med gel og trengs ikke påfylles væske.
Tips 6 — sjekk varmeanlegget
Campingvognene har ulike varmesystemer. Vannbåren varme er det mest vanlige. Dette systemet har egen beholder med frostvæske som du må påse å etterfylle ved behov. Om du har varmluft, så kan det være smart å støvsuge varmedekselet. Her legger det seg en del støv gjennom vinteren. Når man fyrer opp anlegget kan det bli litt vond lukt. Det er ikke farlig, men det blir en ubehagelig lukt når systemet startes opp første gang.
Tips 7 – rens ferskvannsystemet
Når det gjelder ferskvannsystemet så gjør en grundig rens av samtlige slanger. Det finnes egne produkter for slik type kjemisk rens. Bruk gjerne denne også til rens av toalettet – selv om du renset det før vinterlagringen. Det danner seg ofte en hinne i toalettet som du vil ha bort.
Tips 8 – sjekk vogna for fukt
Ta en årlig sjekk av om det er fukt i campingvogna, men husk det må gjøres hos en profesjonell caravanforhandler. Etter vinteropplaget kan det ha kommet en lekkasje du ikke har oppdaget. Forhandlerens utdannede caravanmekanikere oppdager slike ting. Det kan spare deg for store utgifter. Om eventuelle fuktskader oppdages tidlig skjer det som regel liten skade. Det er verre om det går lang tid før disse oppdages. En fukttest koster ikke veldig mye og det er absolutt noe vi anbefaler våre kunder foran hver eneste sesong.
Tips 9 — sjekk dekkene
Ta en sjekk av campingvognas dekk. Husk — dekk er ferskvare og må sjekkes foran hver eneste sesong. Sjekk dekkmønsteret. Sjekk om det er sprekker. Sjekk lufttrykket. Dekkene står litt utsatt til på vinteren, i snø og ofte med sollys direkte på. Det er ikke en optimal lagring av dekk som aller helst skal stå tørt og mørkt.
Tips 10 — smør opp låser
Jeg anbefaler at du smører opp alt av låser – både innvendig og utvendig. Spesielt de utvendige låsene blir trege etter å ha stått ubrukte gjennom hele vinteren. Det samler seg støv og skitt inne i selve låsene. Noen steder opplever man også at saltvann trenger inn. Litt låsolje gjør susen og bruken av veldig mye enklere.
Tips 11 – ta en smørerunde
Til slutt anbefaler Espen Eikum en smørerunde både av tilhengerfeste og støttebein. Sjekk gjerne for rust og smuss som kan feste seg her. Ha en riktig fin campingvognsesong.